Met deze toolbox besteden we aandacht aan de veiligheid rondom het thema 'tillen'.
Binnen GMB wordt vaak zwaar werk verricht. Er worden nog altijd te veel en te zware materialen getild, gedragen, geduwd of getrokken. Lichamelijke overbelasting door zwaar tillen en dragen leidt tot klachten en aandoeningen aan het lichaam (nek, schouders, armen en rug). Bijna de helft van het ziekteverzuim in de bouw wordt door deze klachten veroorzaakt.
Door verkeerd te
kun je een blessure oplopen !!
Hier is geen wettelijke bepaling voor, maar over het algemeen wordt aangenomen dat 23 kilo het maximum is.
Deze grens is gebaseerd op de NIOSH-methode die ook in de toelichting op het Arbobesluit 5.2 is opgenomen.
Maar het gewicht is niet de enige factor die de taak belastend maakt. Ook de frequentie, de afstand van de verplaatsing, de hoogte tot de vloer en de draaiing van het lichaam zijn van invloed. De NIOSH-methode houdt rekening met deze omstandigheden. Op basis hiervan berekent de NIOSH-rekentool het aanbevolen gewicht. Maximaal is dat 23 kilo, maar bij extra zware omstandigheden kan dat dus nog lager zijn. Er moeten wel eens zware materialen van meer dan 23 kilo worden verplaatst. Zorg dan dat je het materiaal met 2 personen tilt of maak gebruik van (mechanische) hulpmiddelen, zoals de autolaadkraan.
In de bouw geldt als regel dat goederen zwaarder dan 50 kg niet handmatig verplaatst mogen worden. Dus ook niet met meerdere werknemers.
Maatregelen tegen overbelasting:
Maatregelen in de uitvoering:
Er zijn naast tilwerkzaamheden nog meer lichamelijke belastende aspecten
Ga met elkaar in gesprek over het volgende:
Zorg voor je eigen veiligheid en die van anderen.
Mochten er naar aanleiding van deze Toolbox nog vragen zijn, dan kan contact worden opgenomen met de KAM-afdeling.
Werk veilig of werk niet !!