Tijdens deze toolboxmeeting besteden we aandacht aan het vrijkomen van H2S-gas (Waterstofsulfide/ Zwavelwaterstof) bij werkzaamheden in en aan de grond:
Wat is H2S?
H2S, of waterstofsulfide, is een kleurloos gas, berucht om zijn vieze geur. Ondanks de kenmerkende geur is het niet verstandig om op onze neuzen te vertrouwen voor detectie. Waarom? Omdat hoge concentraties H2S je reukvermogen kunnen uitschakelen, waardoor het een stille moordenaar wordt.
Eigenschappen van H2S:
Onzichtbaarheid: H2S is een kleurloos gas, waardoor het onmogelijk is het gas met het blote oog te zien. Het vormt een onzichtbare wolk, die met de wind meebeweegt.
Op welke plekken en bij welke werkzaamheden kun je H2S (potentieel) aantreffen?
H2S ontstaat als bepaalde organische stoffen (o.a. afgestorven plantenwortels, gevallen bladeren en uitwerpselen van dieren) in een zuurstofarme omgeving ontbinden, zoals bijvoorbeeld een modderige sloot of een moeras. H2S gas kan dus in de bodem aanwezig zijn, maar ook voorkomen in afvalwaterinstallaties en rioleringen.
In de volgende situaties kan H2S tijdens onze werkzaamheden in of aan de grond aanwezig zijn en vrijkomen:
Bij het treffen van maatregelen is het allereerst van belang dat er vroegtijdig bekeken wordt of er situaties zijn waarbij werkzaamheden in of aan de grond blootstelling aan H2S tot gevolg kunnen hebben:
Maatregelen die toegepast kunnen worden:
Ga met elkaar in gesprek over het volgende:
Bij twijfel over situaties in de praktijk en het risico op H2S, neem contact op met je veiligheidskundige!