Tijdens deze toolboxmeeting besteden we aandacht aan de veiligheid rondom het onderwerp asbest. Asbest is een verzamelnaam voor een groep in de natuur voorkomende mineralen die zijn gekristalliseerd tot een vezelachtige structuur. Vroeger werd asbest gezien als een ideaal materiaal. Onverwoestbaar, brandwerend en vooral bijzonder goedkoop. Deze eigenschappen hebben ertoe geleid dat asbest in meer dan 3500 typen producten is verwerkt. Later bleek dat het inademen van asbestvezels gevaarlijke ziektes kan veroorzaken.
Soorten asbest en risico
De meest voorkomende soorten asbest zijn witte (85%), bruine en blauwe asbest. Witte asbest geldt als het minst gevaarlijk. Naast de soort is de vorm waarin asbest voorkomt belangrijk voor de gezondheidsrisico’s. Het risico wordt namelijk gevormd door het inademen van zeer fijne asbestvezels. Er zijn twee vormen te onderscheiden namelijk hechtgebonden asbest en niet hechtgebonden asbest.
Hechtgebonden asbest:
Hechtgebonden materialen bevatten veel cement, lijm of kunststof. De asbestvezels zitten verankerd in het materiaal. De kans op het vrijkomen van asbestvezels in de lucht is hierdoor heel beperkt. Als deze materialen niet mechanisch worden bewerkt en blijven zitten, is het risico op inademing van de vezels dus erg klein. Hechtgebonden asbest zit onder andere in:
Niet-hechtgebonden asbest
Dit materiaal is zacht en brokkelt makkelijk af. Het gevolg hiervan is dat na verloop van tijd spontaan asbestvezels vrijkomen, bijvoorbeeld door aanraking, trillingen en andere niet-mechanische bewerkingen. Niet-hechtgebonden asbest zit in:
Bovenstaand een aantal voorbeelden van hechtgebonden asbest
Bovenstaand een aantal voorbeelden van niet hechtgebonden asbest
Alle asbesthoudende producten hebben een vezelige structuur zoals bovenstaand afgebeeld, alhoewel dat bij hechtgebonden producten en materialen vaak moeilijk te zien is. Alleen een analyse met een microscoop kan aantonen of materiaal echt asbest bevat
Werknemers
Werknemers moeten direct stoppen met werken als ze asbest tegenkomen en hun leidinggevende op de hoogte stellen.
Werkgevers
Als werknemers per ongeluk toch met (mogelijk) asbeststof in aanraking zijn gekomen, dan moet de werkgever de volgende maatregelen treffen:
Als blijkt dat het inderdaad om asbest gaat, moet het werk door een gecertificeerd bedrijf worden uitgevoerd. • Leg een register aan van alle aan asbest blootgestelde werknemers, met daarbij een aantekening van de aard en de duur van de werkzaamheden, de gemeten of geschatte asbestconcentraties in de lucht op de werkplek en een beschrijving van de gebruikte beschermingsmiddelen.