In deze toolbox behandelen we het belang van het melden van bijna-ongevallen (ook wel near-misses genoemd) en onveilige situaties. Dan is het natuurlijk eerst goed om te weten, wat we eigenlijk verstaan onder een bijna-ongeval en een onveilige situatie.
Mooi toch, zou je zeggen, in beide gevallen is er niets ergs gebeurd. Uuh, nee!!! Bijna-ongevallen en onveilige situaties zijn namelijk signalen; waarschuwingen dat er iets (ernstigs) had kunnen gebeuren. Het zijn namelijk gratis lessen, als je ze wilt zien.
Door bijna-ongevallen en onveilige situaties te melden, kan worden ingegrepen vóór het echt een keer misgaat. We moeten juist voorkomen, dat incidenten pas serieus worden besproken als er daadwerkelijk iets fout is gegaan. Zeer belangrijk voor een veilige werkcultuur!
“Hoe meer bijna-ongevallen en onveilige situaties worden gemeld, hoe meer ongevallen worden vermeden.”
Zoals hiervoor al beschreven, zijn bijna-ongevallen en onveilige situaties waardevolle waarschuwingssignalen. Ze geven ons de kans om tijdig in te grijpen. Mits ze gemeld worden, want …
In de praktijk merken we, dat bijna-ongevallen en onveilige situaties niet altijd gemeld worden. Hierdoor lopen we het risico waardevol inzicht te missen en potentiële gevaarlijke situaties over het hoofd te zien. En precies daar wringt het. Want als we alleen leren van wat écht misgaat, zijn we altijd te laat.
Vermoedelijke redenen waarom niet altijd gemeld wordt, zijn onder andere:
“Veiligheid organiseer je niet alleen met regels. Veiligheid organiseer je juist ook met gedrag.”
En dat begint in dit geval bij signaleren, melden en leren. Ook als het ‘net goed is afgelopen’.
Meld altijd een bijna-ongeval of onveilige situatie direct aan je leidinggevende, neem -in samenspraak- (tijdelijke) maatregelen en maak daarna een melding in de Zó! Veilig-app (tegel ‘Melden’).
Op deze manier bouwen we gezamenlijk aan een veilige en gezonde werkomgeving, waarin collega’s zich (meer en meer) verantwoordelijk voelen. Verantwoordelijk voor zichzelf, voor elkaar en voor andere betrokkenen.
Onthoud: liever tien meldingen te veel dan één melding te weinig!
Het melden van bijna-ongevallen en onveilige situaties leidt tot veel meer dan een veiligere en gezondere werkomgeving en het voorkomen van daadwerkelijke ongevallen.
Wil je een korte uitleg over hoe je kunt melden?
of
Samen zorgen we voor een veilige en efficiënte werkomgeving.
"We werken veilig of we werken niet!"
Dus door altijd bijna-ongevallen en onveilige situaties altijd te melden, te registreren en te onderzoeken, kunnen we lessen leren en verbetermaatregelen voorstellen en doorvoeren om in de toekomst erger te voorkomen.
Heb je hulp of ondersteuning nodig naar aanleiding van deze toolbox of heb je vragen naar aanleiding van andere toolboxen? Neem gerust contact op met de collega's van de afdeling KVMC!