VOORWOORD
VEILIGHEIDSVERKLARING
ONZE VEILIGHEIDSWAARDEN
PAK JE ROL
1. BASISREGELS EN PBM'S
BASISREGELS
PBM-BELEID
2. TOP RISICO'S EN HOE WE DEZE BEHEERSEN
TRANSPORTMIDDELEN
WERKEN OP HOOGTE (VALGEVAAR)
GEVAARLIJKE STOFFEN
DIESELMOTORENEMMISSIE
BEPERKTE VERLICHTING
BESLOTEN RUIMTEN
WERKEN IN DE BUURT VAN BEWEGENDE DELEN
ALLEEN WERKEN
BIOLOGISCHE AGENTIA (ENDOTOXINE/LEGIONELLA)
GELUID/LAWAAI
BRAND EN EXPLOSIEGEVAAR
WERKEN MET ENERGIEDRAGERS (O.A. ELEKTRICITEIT)
FYSIEKE BELASTING
BEZOEKERS EN CONTRACTORS
3. STOP THE JOB BELEID
4. INSTRUCTIES EN VOORLICHTING
5. MELDINGEN
6. IN GEVAL VAN NOOD
Bij GMB BioEnergie vinden we het belangrijk dat je na een dag werken weer veilig en gezond naar huis kunt. Om dit te bereiken maken we afspraken met elkaar in dit veiligheidshandboek. Wie niet veilig werkt, wie zich niet aan de afspraken houdt, loopt het risico op een dag niet gezond thuis te komen. Of op een dag helemaal niet thuis te komen… dan is onveilig werken toch geen optie?
Ik ga ervan uit dat we er allemaal zo over denken. Dus neem je verantwoordelijkheid op het punt van veilig werken. Verantwoordelijkheid voor je eigen werk en je eigen veiligheid, maar óók voor die van je collega's. Help elkaar te herinneren aan de veiligheidsregels, wees alert op risico's en houd elkaar scherp. Zo realiseren we samen een werkomgeving die niet toevallig, maar bewúst zonder ongevallen is. Geen kwestie van geluk, maar van oplettendheid.
Niet alleen bij GMB vinden we veiligheid belangrijk. Ook onze leveranciers en onze klanten kijken naar hoe wij omgaan met veiligheid. Bij het gunnen van werk en de onderlinge verhoudingen worden de prestaties op veiligheidsgebied steeds vaker meegewogen.
Laat onveilige situaties niet bestaan maar meldt ze zodat we deze kunnen aanpakken. Heb je vragen of opmerkingen over je werk of werkomstandigheden of wil je hier meer informatie over? Heb je ideeën of tips om het werk nog veiliger te maken? Maak ze kenbaar aan je leidinggevende of KAM-coördinator. Samen gaan we voor maximale veiligheid!
Gerrit Jan van de Pol
Directeur GMB BioEnergie
Bewust iedere dag, iedere medewerker veilig en gezond weer thuis! Ons doel 'Bewust zonder ongevallen' is vanzelfsprekend als wij samen voor 100 procent onze verantwoordelijkheid nemen. Wij stellen onze eigen veiligheid, die van onze collega's en anderen met wie wij werken voorop! Door onze veiligheidswaarden ter harte te nemen en elkaar daarbij te helpen, kunnen we met trots veilig werken.
Verantwoordelijk
Ik zorg voor mijn eigen veiligheid en die van anderen. Bij twijfel vraag ik om advies.
Bewust
Ik ken de specifieke risico's van mijn werkzaamheden en start pas als ik veilig kan werken.
Consequent
Ik werk volgens de afgesproken werkmethoden en veiligheidsvoorschriften.
Respect
Ik spreek anderen op basis van gelijkwaardigheid aan op onveilig gedrag. Als iemand mij aanspreekt, neem ik dit serieus.
Eerlijk
Ik durf open te zijn en alles te melden, zodat we hier samen van kunnen leren.
Om de risico's te beheersen, is het van belang dat je op de hoogte bent van jouw rol in het dagelijkse werk. Wij stellen immers onze veiligheid, die van collega's en anderen met wie wij werken voorop! Zo kan iedere medewerker aan het einde van de werkdag weer veilig en gezond naar huis.
ROL MEDEWERKER
ROL LEIDINGGEVENDE
GMB zorgt dat de juiste beschermingsmiddelen, in voldoende mate aanwezig zijn. Als werknemer heb je de verplichting om de voorgeschreven PBM te gebruiken en zorg te dragen dat deze op de juiste wijze worden gebruikt en onderhouden.
De standaard PBM bij BioEnergie zijn:
Daarnaast verstrekt GMB specifieke PBM indien nodig:
In dit deel bespreken we de belangrijkste gevaren die we bij de dagelijkse werkzaamheden kunnen ondervinden. De genoemde maatregelen zijn niet vrijblijvend. Het zijn de afspraken die we met elkaar maken om veilig te kunnen werken. Ken ze en handel ernaar!
Transportmiddelen (shovels, trucks) vormen één van de belangrijkste gevaren in de fabriek en op de wegen rondom de fabriek.
RISICO'S
MAATREGELEN
Valgevaar is een van de meest voorkomende oorzaken van een arbeidsongeval. Op een werkplek waar het gevaar bestaat van hoogte te vallen, moeten maatregelen worden genomen. Dat moet altijd bij een hoogte van 2,50 meter of hoger. Maar ook onder de 2,50 meter kan er risico op vallen zijn. Neem ook dan de nodige maatregelen.
RISICO'S
MAATREGELEN
Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die gezondheidsgevaar kunnen opleveren bij contact met de huid of door inademing. Het zijn stoffen die vrij kunnen komen door gebruik in het productieproces (b.v. zwavelzuur, ijzerchloride) of als gevolg hiervan (b.v. ammoniak, methaan, zwavelwaterstof, dieselmotoremissie).
RISICO'S
MAATREGELEN
Blootstelling aan DME in een omsloten ruimte wordt veroorzaakt door gebruik van met dieselmotor aangedreven voertuigen en arbeidsmiddelen zoals auto's, vrachtwagens, shovels, generatoren en compressoren.
RISICO'S
MAATREGELEN
Voor reguliere werkzaamheden zoals lossen, schoonmaken en onderhouden, is een goede basisverlichting nodig. In situaties met weinig licht wordt de werkomgeving minder veilig. Zo is het moeilijk te zien wat je doet, wat een ander doet of hoe machines bewegen.
RISICO'S
MAATREGELEN
Werken in een gesloten, deels open of niet gemakkelijk te betreden omgeving met een al dan niet vernauwde toegang. Deze ruimte is niet bestemd voor het verblijf van personen. Van deze ruimte wordt vermoed dat de atmosfeer zodanige stoffen bevat of kan bevatten dat bij betreding gevaar bestaat voor verstikking, bedwelming, vergiftiging, brand en/of explosie. Voorbeelden zijn tanks, silo's, putten, kelders en riolen.
RISICO'S
MAATREGELEN
Machinebewegingen maar ook machinale bewerking en verwerking van materialen kunnen gevaar opleveren voor jezelf en collega's in je omgeving.
RISICO'S
MAATREGELEN
Er is sprake van alleen werken als je gedurende geruime tijd onafgebroken, niet-hoorbaar, niet-zichtbaar en/of buiten bereik bent van een andere persoon (collega, collega's) die helpend kan optreden. Bijvoorbeeld inspectierondes in het weekend en 's nachts, werk in avonddienst of werken in besloten ruimten.
RISICO'S
MAATREGELEN
MAATREGELEN BIJ WERKEN DOOR DERDEN BUITEN KANTOORTIJDEN
(bijvoorbeeld na sluitingstijd of weekend.)
'Biologische agentia' is een verzamelnaam voor deeltjes die in de lucht zweven en bacteriën, virussen en/of schimmels bevatten, zogenoemde micro-organismen.
INFECTIEGEVAAR KAN ONTSTAAN VIA
RISICO'S
MAATREGELEN
Endotoxinen zijn celwandresten van bacteriën. De endotoxinen binden zich aan bacterieresten, stofdeeltjes of waterdeeltjes. In deze toestand kunnen ze zich gemakkelijk in de omgeving verspreiden.
RISICO'S EN MAATREGELEN
Als op vorige pagina beschreven.
De legionellabacterie komt voor in waterige milieus. Besmetting vindt plaats door inademing van nevel of damp. De legionellabacterie groeit optimaal bij temperaturen tussen 30 ºC en 45 ºC.
RISICO'S
MAATREGELEN
Een hoog geluidniveau beschadigt de trilhaartjes van het gehoor. Lawaai van een geluidsbron boven de schadelijkheidsgrens van 85dB(A) veroorzaakt schade aan het gehoor die niet meer herstelt, ook niet in de loop van de tijd.
De vuistregel is: als iemand op een afstand van 1 meter met stemverheffing moet spreken om verstaanbaar te zijn dan is het geluidsniveau zeker meer dan 80 dB(A).
RISICO'S
MAATREGELEN
Bij brand en explosie is de kans op ongevallen met persoonlijk letsel groot. Ook bestaat de mogelijkheid dat aanzienlijke materiële schade wordt aangericht. Brandgevaar treedt op als er een 'juiste' verhouding is tussen een brandbare substantie, zuurstof en ontstekingstemperatuur. Bij brand verloopt het proces relatief langzaam. Bij explosie verloopt het proces zeer snel wat naast vuur ook een verwoestende drukgolf kan opleveren.
RISICO'S
MAATREGELEN
De meeste processen hebben als energiebron elektriciteit. Maar energie zit ook in mechanisch bewegende delen, temperatuur, (chemische) stoffen en druk van gassen. Om veilig te kunnen werken is het dus belangrijk om de energiedragers te herkennen en maatregelen te nemen. Meestal wordt gekozen voor het volledig wegnemen en/of inblokken (LOTOTO) van de energiebron maar soms kan niet spanningsloos worden gewerkt b.v. bij testen of onderhoudswerk. Gevaren en maatregelen worden vastgelegd in een werkvergunning.
LOTOTO (Lock Out, Tag Out, Try Out)
Deze procedure moet ervoor zorgen dat er veilig gewerkt kan worden aan machines en installaties tijdens onderhoudswerk. Het beschermt tegen de gevaren van het onverwachts vrijkomen van elektriciteit of andere vormen van energie.
RISICO'S
MAATREGELEN
Klachten van het bewegingsapparaat ontstaan vaak door een combinatie van belastende factoren. Bijvoorbeeld trillingen, zware lasten verplaatsen of langdurig belasting in een slechte werkhouding.
RISICO'S
MAATREGELEN
De regels in dit veiligheidshandboek gelden ook voor bezoekers en contractors. Zij hebben alleen toegang tot de locatie als ze op de hoogte zijn gesteld van de veiligheidsregels waar zij zich aan dienen te houden.
RISICO'S
MAATREGELEN
GMB vindt het belangrijk dat je de werkzaamheden stopt als je twijfelt of de omstandigheden veilig zijn of als iemand onveilig handelt. Onderbreek het werk bij een onvoorziene situatie, informeer je leidinggevende en beoordeel de situatie nogmaals.
Binnen GMB zijn er diverse vormen en momenten van veiligheidsoverleg. Benut ze om je vragen/opmerkingen kenbaar te maken. Bespreek verbetermogelijkheden met elkaar, je leidinggevende of KAM om jouw en andermans werkomgeving zo veilig mogelijk te maken.
WERKOVERLEG
Periodiek vindt er per afdeling een werkoverleg plaats. Naast operationele zaken worden ook veiligheidsonderwerpen behandeld.
TOOLBOX
Maandelijks organiseert KAM een toolbox voor alle operationele werknemers die op de locatie aanwezig zijn. Een toolboxmeeting is een kort, periodiek werkoverleg met als doel de veiligheid te bevorderen.
KLANKBORDGROEP VEILIGHEID
De klankbordgroep Veiligheid is een vertegenwoordiging van operationeelmedewerkers, management en KAM. In dit overleg worden o.a. ontwikkelingen op KAM en veiligheidsgebied besproken en incidenten die een bredere aandacht behoeven.
VEILIGHEIDSDAG
Jaarlijks wordt de veiligheidsdag georganiseerd met workshops die volledig in het teken staan van bewust veilig werken.
RIE/ WERKVERGUNNING/ TRA/ LMRA
De standaard werkzaamheden worden door KAM beoordeeld in een Risico-Inventarisatie. In de RIE worden ook de maatregelen genoemd waardoor het werk veilig kan worden uitgevoerd.
In een werkvergunning worden de afspraken vastgelegd voor gepland risicovol werk. Voor gepland werk wordt ± 1 week voor aanvang van het werk een werkvergunning opgesteld met de betrokkenen. Zo kunnen alle aandachtspunten worden besproken en is er tijd om maatregelen en voorzieningen te treffen. Bij een werkvergunning wordt ook een TRA afgegeven die het werk en de gevaren per onderdeel meer in detail bespreekt.
De Taak Risico Analyse (TRA) wordt opgesteld voor bijzondere of extra risicovolle werkzaamheden. Hierbij wordt met betrokkenen de werkzaamheden besproken, wat de gevaren zijn en welke veiligheidsmaatregelen moeten worden getroffen.
Met een Last Minute Risk Analysis (LMRA) beoordeel je de situatie zoals je deze aantreft, direct voor aanvang werk. Ook al doe je het werk regelmatig of is er een werkvergunning of TRA aanwezig.
Om een goed inzicht te krijgen in de risico's van het werk is het belangrijk dat je onveilige situaties, bijna ongevallen en ongevallen meldt. Denk niet te snel 'dat kan nu eenmaal gebeuren' of 'de volgende keer maar beter opletten'. Door gevaarlijke situaties te melden kunnen we erger voorkomen.
MELDEN KUN JE DOEN VIA:
HOE MELD JE EEN INCIDENT:
Bij elke melding wordt er een terugkoppeling gegeven aan de melder.
(ON)GEWENST GEDRAG
Afspraken maken doen we niet voor niets. De afspraken in dit veiligheidshandboek dienen door medewerkers te worden gerespecteerd en toegepast. Vaak komen de genoemde maatregelen voort uit wetgeving. Een ongeval met letsel kan geheel worden toegewezen aan de medewerker als hij zich niet aan de gestelde regels houdt. Wie afspraken niet nakomt kan zichzelf of collega's in gevaar brengen. Denk hierbij ook aan de gedrags-rollen die we met elkaar hebben afgesproken. Spreek elkaar op een respectvolle manier aan als je onveilig gedrag constateert.
GMB BioEnergie heeft haar eigen bedrijfshulpverlening (BHV). De BHV is getraind om eerste hulp te verlenen in geval van ongeval en calamiteit. De organisatie van de bedrijfshulpverlening is vastgelegd in het calamiteitenplan.
Op de alarmkaart staan de belangrijkste telefoonnummers en personen voor de eerstehulpverlening. De alarmkaarten vind je op diverse plaatsen in de fabriek en in het kantoor.
Meld een ongeval direct via het interne noodnummer of 112.
Een incident of ongeval moet ook altijd gemeld worden bij KAM. Deze zal beoordelen of er meer personen geïnformeerd moeten worden. Ook zal KAM het ongeval analyseren en nagaan wat we kunnen doen om herhaling te voorkomen.
De gouden regels bij een ongeval: