Veiligheidswekkers
01-06-2023 Gebruik hijsmiddelen bij het leggen van industrieplaten
Wat is er gebeurd?

Tijdens het leggen van industrieplaten is gebleken dat de werkmethode waarbij de platen gehesen worden met haken, niet geschikt is voor het betreffende type plaat (voorzien van bussen met hijsogen).

Hoofdoorzaak

In de betreffende situatie vacuüm hijsgereedschap toegepast moeten worden voor een betere drukverdeling op de industrieplaat. Nadat één van de platen in meerdere stukken brak zijn de werkzaamheden met de haken per direct gestopt en zijn de rest van de platen gelegd met de inzet van goedgekeurde zuignappen.


Gevolgen

Ter verduidelijking: er is géén sprake geweest van een onveilige situatie aangezien de werkmethode al was aangepast in ‘zeer laag tillen en alleen door bekwaam personeel’.

Maatregelen

Omdat het hijsen van industrieplaten binnen GMB een veel voorkomende activiteit is, is besloten om dit incident breeduit te delen met de organisatie. 

Aandachtpunten bij het werken met vacuümhijsgereedschap.
  1. Vacuümhijsgereedschap moet voorzien zijn van een vacuümmeter, waarop het werkgebied en de gevarenzone duidelijk zijn aangegeven.
  2. Om gevaren door vacuümverlies te voorkomen moet het hijsgereedschap, dat gebruikt wordt op plaatsen waar zich personen kunnen bevinden, voorzien zijn van een separaat en onafhankelijk werkende uitval­beveiliging of voorzien zijn van twee onafhankelijke vacuümcircuits met terugslagklep, die beschikken over reservevacuüm of reserve-energie om het verlies aan vacuüm als gevolg van een defect gedurende tenminste 5 minuten aan te vullen.
  3. Vacuümhijsgereedschap moet voorzien zijn van een waarschuwingsinrichting, akoestisch of optisch, dat de bediener waarschuwt bij vacuümverlies.
  4. Voor het sturen moet vacuümhijsgereedschap voorzien zijn van gemarkeerde handgrepen.
  5. De voorwerpen, die gehesen worden met vacuümhijsgereedschap, moeten droog zijn om vacuüm­verlies door damp­vorming te voorkomen.
  6. Voor gebieden waar zich geen personen mogen bevinden geldt: de bediener behoudt controle over de last door middel van bedieningshendels, bij het onderbreken van de stroom treedt er een waarschuwings­­signaal in werking en hijsen boven 1,80 m is voorkomen.
Overige aandachtspunten m.b.t. hijsen.

Hijsmiddelen dienen periodiek gekeurd te worden. De tabel hieronder geeft per jaar de juiste jaarkleur aan van hijsmiddelen. Als het hijsmiddel gekeurd is in januari 2022, dan is de jaarkleur ‘Bruin’ wordt het in januari 2023 herkeurd, dan is de nieuwe jaarkleur ‘Blauw’.

Ieder hijsmiddel heeft een ‘nummer’ waar een certificaat bij hoort.

Het nummer wat op het hijsmiddel staat, is het inslagnummer, deze komt overeen met het keuringcertificaat. (zie voorbeeld hieronder). Op het document staat een keuringsdatum van de visuele inspectie (jaarlijks), hier is ook de jaarkleur mee verbonden (en verloopdatum waarop de beproeving verloopt).

  1. Hijsmiddel zoals kettingen, D-sluitingen, harpsluitingen dienen iedere 4 jaar beproefd te worden.
  2. Hijsmiddel zoals platenklemmen en kettingtakels worden ieder jaar beproefd. Het is wel handig om te weten wanneer de hijsmiddelen gekeurd zijn die bij je machine horen, dit in verband met de overlapping van de jaarkleuren. Zo kiun je voor jezelf, bijvoorbeeld een keuringssticker in de cabine plakken. Als een ketting in november 2022 gekeurd is is de jaarkleur ‘Bruin’ en zal het dus pas in november 2023  ‘Blauw’ herkeurd moeten worden. Als je daar van op de hoogte bent kun je veel vragen voorkomen.

Melden heeft zin!

Wees alert op onveilige situaties en werkwijzen. Meld ze, zodat we maatregelen kunnen nemen om de omstandigheden te verbeteren.