Veiligheidswekkers
29-09-2022 Voet onder wiel combiwagen
Wat is er gebeurd?

Beschrijving incident

Op donderdag 22 september is een medewerker van GMB Rioleringstechnieken ernstig gewond geraakt doordat hij was aangereden door een combiwagen.

Deze medewerker had kort daarvoor, samen met de chauffeur van de combiwagen, slib gelost in de slibloods. De chauffeur is daarna in de combiwagen gestapt om de vrachtwagen naar de weegplaats te rijden. Tijdens het wegrijden raakte de combiwagen, in de draai naar de weegbrug, de medewerker. De medewerker liep op dat moment op ± 1,5 meter in de rechterhoek van de combiwagen. De medewerker kwam hierbij ten val en kwam met zijn rechtervoet onder het rechterwiel van de vrachtwagen.

De chauffeur is enorm geschrokken omdat alles zich afspeelde in de dode hoek van zijn wagen en hij dacht dat de medewerker zich al in het kantoor bevond waar de weeggegevens worden afgelezen.

Opvolging incident

Directe opvolging

Na adequaat handelen van de BHV’ers op de werf in Kampen, is de medewerker met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht, waarbij een BHV’er is meegegaan. In de avond is de medewerker geopereerd. Doordat aders in de rechter grote teen waren geplet en er geen bloedtoevoer meer was, is besloten de grote teen operatief te verwijderen.

Op zaterdag 24 september heeft de medewerker het ziekenhuis weer verlaten.

Ongevalsonderzoek

De KAM-afdeling is direct na de melding begonnen met een onderzoek. Door de aanwezigheid van een camera op de werf in Kampen is de toedracht van het ongeval voor een groot deel in beeld gebracht.

Het onderzoek is nog niet volledig afgerond, maar op de camerabeelden is te zien dat de medewerker zich in de rechterhoek van de combiwagen bevond, wat de dode hoek van de wagen is (zie onder). Zie voor meer informatie over de dode hoek de instructiefilm op de ZO Veilig app.​​​​​​​