Veiligheidswekkers
25-11-2022 Veiligheidswekker No. 4 | November 2022

De Veiligheidswekker is voor alle collega’s werkzaam binnen GMB. Met dit communicatiemiddel schudden wij alle collega’s wakker naar aanleiding van een heftig incident of ongeval. We wijzen op gevaren, risico’s, gevolgen, aandachtspunten en directe verbetermaatregelen die nodig zijn om een onveilige situatie weg te nemen.

Medewerker bekneld onder rollensysteem

Op woensdag 23 november heeft er op een combinatieproject van GMB Services & GMB Rioleringstechnieken een ongeval plaatsgevonden. Tijdens het invoeren van een liner in een waterleiding is een breuk ontstaan in een onderdeel van de kraan (de zogeheten rotator) waarna het rollensysteem naar beneden is gevallen.

Een rollensysteem zit standaard bevestigd aan een kraan en is een hulpmiddel om liners in een put aan te brengen. Het gaat om een liner die via een invoersteiger wordt ingebracht en met warm water wordt uitgehard.

Het rollensysteem is bovenop de invoersteiger gevallen waar op dat moment ook een collega op stond (kraanmachinist). Hij is hierdoor ernstig bekneld geraakt.

Opvolging incident

Directe opvolging

De aanwezige collega’s hebben direct de hulpdiensten ingeschakeld die onze collega na 2,5 uur hebben kunnen bevrijden uit de beknelling. Het stabiliseren van de steiger en de noodzakelijke zorgvuldigheid vanuit de hulpdiensten voor onze collega maakte dat het vrijmaken van de steiger langer heeft geduurd.

Na uitgebreid medisch onderzoek in het ziekenhuis is onze collega op donderdagochtend 24 novemberontslagen uit het ziekenhuis. Samen met zijn partner heeft hij de locatie van het ongeval bezocht en daar zijn collega’s gesproken. Intussen is hij thuis. Diezelfde ochtendzijn ook alle betrokkenen bij elkaar gekomen en is onder begeleiding nazorg verleend.

Ongevalsonderzoek

Intussen zijn diverse onderzoeken gestart om de exacte toedracht van het ongeval te achterhalen. De eerste resultaten wijzen erop dat het veiligheidsbewustzijn van de medewerkers hoog was. De oorzaak van dit ongevalheeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met het mechanisch falen van de rotator aan de autolaadkraan. Het onderzoek zal moeten uitwijzen wat de exacte toedracht is geweest.

Melden heeft zin! Let op onveilige situaties en werkwijzen.

Het melden van een incident of gevaarlijke situatie heeft altijd zin. Meld ze, zodat we maatregelen kunnen nemen om de omstandigheden te verbeteren. 

Vragen? KAM@GMB.EU