Tijdens deze toolboxmeeting besteden we aandacht aan et thema stofvrij werken binnen GMB.
Binnen de bouw en infra is onderzoek gedaan naar stof op de werkplek en is men tot de conclusie gekomen dat stofvrij werken in deze sectoren nog een onderschoven kindje is. Ook binnen GMB (eigen personeel en onderaannemers) komen wij in onze meldingen vanuit de Zó-app en rondgangen nog vaak zeer stoffige situaties tegen zoals onderstaande afgebeeld veroorzaakt door:
In stof kunnen kankerverwekkende elementen zitten. Om de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen op de werkplek te minimaliseren is het toepassen van de juiste beheersmaatregelen noodzakelijk. Daarnaast kan stof gewoonweg hinderlijk zijn in de dagelijkse activiteiten en leiden tot huidontsteking, oogbindvliesontsteking, neusverkoudheid, kortademigheid en jeuk.
Bij juist toepassen van beheersmaatregelen en gebruik kan de blootstellingen tot 1400 maal (houtbewerking) en tot 8.000 maal (bewerking beton-kalkzandsteen) worden verminderd.
Binnen GMB Civiel zijn in 2020 ook 21 meldingen (ook gemeld door vaklieden) gerelateerd aan stof.
Houtstof (o.a. bij schuren, zagen, schaven en frezen)
Bij het gebruik van gereedschappen voor de bewerking van hout en plaatmateriaal. De hoeveelheid stof is afhankelijk van het materiaal waarmee werknemers werken. Zo komt bij plaatmateriaal zoals mdf meer stof vrij dan bij multiplex of massief hout.
Kwartsstof (o.a. bij zagen sleuf, slijpen, hakken, boren en vegen)
Bij het gebruik van gereedschappen voor het bewerken van steenachtige materialen.
Stof in de keetunits
Als gevolg van grond wat onder de schoenen zit en opdroogt
Stof op het buitenterrein
Door droogte, op- en overslag van bulkgoederen, transportbewegingen, verwerken/bewerken en wind.
Wij passen binnen GMB de beste stand der techniek toe “Hoogste niveau van technisch ontwikkeling”. Voor het gebruik van stofvrije gereedschappen geldt als norm “GEEN ZICHTBAAR STOF”.
Wij passen binnen GMB de beste stand der techniek toe “Hoogste niveau van technisch ontwikkeling”. Voor het gebruik van stofvrije gereedschappen geldt als norm “GEEN ZICHTBAAR STOF”.
Als goede tweede beheersmaatregel geldt het gebruik van industriële stofzuigers (capaciteit > 150 m3/uur). Door het gebruik van stofzuigers kan de stofemissie met een factor 100 of meer worden verminderd. Stofzuigers zijn altijd via de materieeldienst te verkrijgen in verschillende soorten en maten.
Uitgangspunt GMB:
Praktijkvoorbeelden waarbij stofzuiger ingezet kan worden ‘simpele’ praktijkvoorbeelden, waarbij niet iedereen (wellicht niemand?) denkt aan het gebruik van een stofzuiger.
Ga met elkaar in gesprek over het volgende: