Tijdens deze toolbox besteden we aandacht aan 'het elkaar aanspreken' en 'het gesprek aangaan'. Twee onderwerpen waar de mens van nature moeite mee heeft. De mens probeert zich altijd in te leven in de situatie en gevoelens van anderen, waardoor zij het lastig -veelal ongemakkelijk- vindt om anderen aan te spreken op hun handelen, gedrag en verantwoordelijkheden.
‘Elkaar aanspreken’ en ‘het gesprek aangaan’ lijken in eerste instantie een ietwat negatieve lading te hebben, maar dat is absoluut niet zo! Collega’s aanspreken doe je juist, omdat je je zorgen maakt over hun veiligheid, de veiligheid van anderen en (werk)omgeving. Je wilt immers, dat iedereen na gedane arbeid weer veilig en gezond thuis komt.
Het is én blijft essentieel om op elkaar te letten, omdat -ondanks de vele technische en organisatorische maatregelen die genomen worden- nog steeds dagelijks incidenten en ongevallen plaatsvinden. Door elkaar op een respectvolle en constructieve manier aan te spreken, ontstaat een positieve verandering met betrekking tot de veiligheid op de werkvloer en wordt een cultuur gecreëerd, waarin iedereen verantwoordelijk is voor de eigen veiligheid en die van anderen.
"Ik spreek collega’s aan op onveilig handelen en onveilig gedrag en ga het gesprek aan.”
"Ik waardeer het, als ik zelf word aangesproken op onveilig handelen en onveilig gedrag en met mij het gesprek wordt aangegaan."
Maar wanneer en hoe spreek je je collega’s aan? Doe je dat alleen als er iets mis gaat of dreigt mis te gaan of doe je dat ook als juist iets goed gaat? Vooral dat laatste is belangrijk, omdat we met het delen van successen en het melden van veiligheidsverbeteringen van elkaar kunnen leren! En wie weet, verdien je (met jouw team) er een ‘Veiligheidspluim’ mee.
Maak van het onveilig handelen en/of het onveilige gedrag altijd een melding. Maar doe dit pas, nadat er met de betreffende collega('s) over gesproken is. Maak overigens ook altijd een melding van veilig handelen en/of gedrag. Een compliment krijgen is nooit weg en zo'n positieve actie draagt bij aan een veiligere werkomgeving voor iedereen. Melden gaat via de Zó Veilig-app (tegel ‘Melden’)!
N.B. Zie het melden niet als je collega('s) verlinken, maar juist om ervan en met elkaar te leren! Maak dan ook nooit een melding 'achter iemands rug om'!
Samen kunnen we een veilige werkomgeving creëren en behouden en tevens ons veiligheidsbewustzijn vergroten. Door elkaar aan te spreken, …
Aanspreken is geen verwijt maken, maar samen werken aan een veilige werkomgeving en een groter veiligheidsbewustzijn. Houd hierbij rekening met de volgende richtlijnen:
Een effectieve manier om collega’s aan te spreken op onveilig handelen of onveilig gedrag, is de ‘Ik zie/hoor, Ik vind/voel, Jij…’-methode. Deze methode bestaat uit de volgende opbouw:
Het betrekken van je leidinggevende bij het aanspreken van collega(’s) kan helpen om de situatie objectief te beoordelen en een passende oplossing te vinden. Je leidinggevende kan je helpen om de situatie op te lossen en kan ook helpen te voorkomen, dat een situatie onnodig escaleert. Daarnaast kan je leidinggevende jou steunen in het aanspreken van je collega(’s) en kan hij/zij je ook helpen om de situatie te begrijpen. Je kunt diverse keuzes maken, hoe een leidinggevende jou kan helpen.
Het kan ook voorkomen, dat een gesprek niet goed of fijn verloopt. Wat doe je dan in zo’n geval?
Vraag aan je collega(‘s), waarom hij/zij zo reageert (reageren). Wellicht zit er een vorm van emotie dwars, die eerst besproken moet worden, voordat jullie tot de werkelijke inhoud kunnen komen en met elkaar tot een oplossing kunnen komen. Betrek hierbij gerust de leidinggevende.
En onthoud goed, dat het de eerste paar keren moeilijk zullen zijn en zeer onwennig aan zullen voelen! Oefening baart kunst….
Ga met elkaar in gesprek over het volgende:
Samen zorgen we voor elkaars veiligheid, dus zie jij een collega onveilig handelen of onveilig gedrag vertonen, spreek hem/haar aan, ga het gesprek aan en maak een melding in de Zó Veilig-app (via de tegel 'Melden'). "We werken veilig of we werken niet!"
Heb je hulp of ondersteuning nodig bij het toepassen van ‘elkaar aanspreken’ en/of ‘het gesprek aangaan’ of heb je vragen naar aanleiding van andere toolboxen? Neem gerust contact op met de collega's van de afdeling KVMC!
Bekijk ook de toolbox: Veiligheidsbewustzijn GMB Leidingtechnieken